Costi Gurgu: Capitala Imperiului

(articol scris de Costi Gurgu şi publicat pe blogul personal)

Mini-vacanta de Paste, la Washington, a fost scurta si intensa. O zi dus, o zi intors, doua zile pline in capitala. Orasul poate fi descris ca o combinatie de Viena si Roma, cu un accent de spirit american. Toate la puterea a treia.

Washingtonul este monumental, imperialist, solemn, superb si cumva rece. Cladiri in spirit roman si elen, coloane peste coloane, marmura si granit, temple si palate, statui de razboinici, memoriale, liste de eroi.

Din fericire, exista si cei 6000 de ciresi oferiti de guvernul japonez la inceputul secolului XX ca simbol al pacii, ciresi plantati prin tot centrul. Aproape la fel de numerosi ca ciresii sint magnoliile. Iar inceputul lunii aprilie este o perioada in care maretia si duritatea orasului sint imblinzite de zecile de mii de copaci infloriti. Intregul peisaj este acoperit cu o patura catifelata de flori roz si albe.

Studentii ies in strada cu ocazia Festivalului Ciresului Inflorit si participa la concursuri, concerte si gratare la iarba verde, focuri de artificii si batai cu perne. Guvernul este in vacanta si pentru citeva zile poti uita ca te afli in inima imperiului.

Centrul orasului este urias. Zona turistica, denumita si National Mall, porneste de la Capitoliu, un palat din marmura alba cocotat pe virful unui deal, a carui cupola se sprijina pe tot atite coloane cite state compun America, si se intinde cale de kilometri buni pina la Memorialul lui Lincoln, templul ce contine faimoasa statuie a lui Abraham Lincoln, templu „personaj” important intr-o multime de filme.

O scena care se repeta in marea majoritate a filmelor hollywoodiene este cea in care personajul(le) principal(e) sta(u) pe treptele Memorialului si privesc intreaga panorama a centrului pina la Capitoliu. Lumea vine cu sutele de mii sa-l viziteze si cu totii se aseaza citeva minute pe celebrele trepte si contempla aceeasi perspectiva. Este ca o atractie obsesiva, nu sint multi destul de puternici sa reziste tentatiei. Nici noi n-am fost printre cei puternici.

Intre Capitoliu si Lincoln Memorial sint citeva parcuri in stil gazon, cu copaci pe margini de-a lungul strazilor si fintini arteziene in centru.

Parcurile sint intrerupte de Washington Monument, un obelisc inalt de peste suta de metri, construit pina la jumatate dintr-o piatra alba, asemanatoare cu marmura, adusa dintr-o cariera speciala, iar jumatatea superioara dintr-o piatra comuna, galbuie, folosita dupa Razboiul de Secesiune, cind guvernul a avut bani sa continue constructia si a constatat ca acea cariera de piatra folosita la inceput a fost epuizata in timpul razboiului.

Initial, numai barbatii aveau voie sa urce in virful obeliscului cu un ascensor manual, montat in exteriorul monumentului. Odata ajunsi in virf, trebuiau sa mearga de la lift pina la usa pe o scindura de zece metri, ingusta si instabila, la mai bine de o suta de metri in vazduh. Probabil ca barbatii de acum doua sute de ani aveau un stomac mai puternic decit cei de astazi. Femeile aveau voie sa urce in monument numai folosind scarile interioare.

Dincolo de Washington Monument, parcurile sint iarasi intrerupte, de  asta data de Memorialul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Este un stil de templu fara acoperis, cu fintini arteziene, statui reprezentind toate statele americane care au participat in razboi (adica toate) statui ale simbolurilor puterii, adica vulturi, lei si altele asemenea, precum si un zid invelit cu o patura de stele din aur. O stea pentru fiecare o mie de soldati americani morti in al doilea razboi mondial.

Pe ambele laturi ale acestei uriase intinderi de zece kilometri sint insirate cele douazeci si doua de muzee apartinind conglomeratului Smithsonian. Cred ca sint singurele muzee cu intrare gratuita de pe continentul nord american. Am reusit sa vizitam numai National Art Gallery si Museum of Modern Art. Trebuie sa ne mai intoarcem de citeva ori pentru a le vedea pe toate.

Am mai vizitat insa si un muzeu din afara Smithsonian-ului, un muzeu cu plata — Newseum, muzeul presei si al noilor medii. Biletul cumparat este valabil doua zile (din nefericire noi n-am avut decit trei ore la dispozitie) ceea ce mi s-a parut un gest superb.

Se gasesc acolo arhive de publicatii incepind din secolul XIV; se poate urmari istoria unei tari sau a lumii, asa cum a fost ea relatata in ziarele si revistele vremii, de oriunde apareau ele pe glob acum sase, sapte si chiar opt secole in urma. Toate acestea in original. Numai verificind toate documentele originale puse la dispozitie si poti pierde saptamini intregi si credeti-ma, este fascinant. Exista expozitii tematice, de la Zidul Berlinului, la 9/11,  la toate fotografiile premiate cu Pulitzer, la fenomenul Elvis, la asasinarea lui Lincoln, la spectacole 4D, la istoria FBI-ului si multe, multe altele.

Tot in National Mall as mai recomanda Memorialele Roosevelt, Thomas Jefferson, razboiului din Vietnam si al celui din Coreea, Casa Alba (macar sa o vedeti pe viu, chiar daca nu este atit de impresionanta in realitate), National Archives, National Library si Union Station.

Prima zi in Washington am tras o fuga pina la cimitirul Arlington, care este cimitirul lor militar. Dupa magazinul de suveniruri de la intrare si o expozitie dedicata femeilor cazute in razboi, m-am gasit pe o cimpie intinsa, acoperita de pietre funerare fara cruce.

Pentru mine a fost o experienta diferita decit ce am crezut ca vad in filme. Cit vedeam cu ochii erau doar acele sute de mii de pietre rasarind din pamint, sub umbra ciresilor si a magnoliilor.

Am intrat printre ele si am citit scrisul negru pe piatra alba. Decedat la 18 ani, 19, 20, 21, 22, foarte putini au murit la 23 si doar cite una la fiecare zece mii este piatra vreunui ofiter mai in virsta. Este o tara intreaga de tineri ingropata acolo, in coasta Washingtonului.

Pe un deal se afla si mormintele lui John F. Kennedy, ale sotiei si celor doi copii care le-au murit in copilarie. Pe acelasi deal, dar la oarecare distanta se afla si mormintele lui Robert Kennedy si Edward M. Kennedy.

Un alt punct de atractie este Mormintul Soldatului Necunoscut, mormint inchinat tuturor soldatilor americani care nu s-au mai intors acasa si nimeni nu stie ce s-a intimplat cu ei, sau care au murit si nimeni nu i-a putut identifica.

In aceeasi zi am luat prinzul in George Town, o suburbie cu case mici si colorate, ce gazduieste si universitatea orasului. Suburbie unde am descoperit intimplator vestita scara unde s-a filmat celebra scena din Exocirstul.

A doua seara am luat cina in Alexandria, o alta suburbie care este una dintre primele asezari europene in America. Este mai veche decit Washingtonul, dar a reusit sa-si pastreze aerul de mic orasel burghez american.

Numai case, toate intretinute si bogate, strazi pietruite, pline de terase, sau cel putin, mese insirate de-a lungul ferestrelor restaurantelor si pub-urilor. Un mic port la riul Potomac, cu faleza si barci colorate, cu cintareti de jazz si restaurante pescaresti. Un orasel superb, care nu se afla pe hartile turistice si de aceea am putut exeprimenta acolo o seara de relaxare, bun gust si frumusete.

Pentru mine, Washingtonul este un oras imperial, inchinat razboiului si eroilor natiunii. Frumos, elegant, bogat, un loc ideal pentru turism. Un gigantic monument ridicat puterii. Imi inchipui ca sentimente asemanatoare nastea si Roma pe vremea cind era capitala imperiului.

Reclame

Despre ampersand

Dat fiind profilul acestui site, tot ce pot spune despre mine e că am fost, sunt şi voi rămâne un pro-american.
Acest articol a fost publicat în Impresii de călătorie, Istorie, Locuri, Washington și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s