VIDEO: Muzeul Guggenheim, New York

(descriere oferită de Geo Scripcaru şi publicată în Efectul Bilbao)

Infiintat in anul 1937 in New York din initiativa colectionarului Solomon R. Guggenheim, muzeul Guggenheim este considerat prima institutie mondiala de acest fel, cu cinci muzee aflate in New York (sediul central), Venetia, Berlin, Bilbao si Las Vegas. Fondul de exponate reuneste un numar de sase colectii particulare, care au fost integrate treptat, de-a lungul a 70 de ani.

Initiatorul, Solomon R. Guggenheim provine dintr-o familie de producatori de otel. Preocuparea sa de a colectiona lucrari de arta dateaza din anul 1927, cand a cunoscut-o pe baroneasa de origine germana Hilla Rebay (ea insasi pictorita si in acelasi timp o sustinatoare a tendintelor avangardiste provenite din randurile artistilor reprezentanti ai artei abstracte europene).

Hilla Rebay a fost prima directoare a muzeului Guggenheim, initial, sub numele de „Museum of Non-Objective Art„. Ea a pus piatra de fundament a acestui muzeu prin integrarea operelor lui Wassily Kandinsky alaturi de cele ale altor maestrii ai artei abstracte.

Contributia hotaratoare a fost cea din partea colectionarei Kathrina Dreier – prietena cu Marcel Duchamp, si anume prin lucrari cunoscute ale lui Constantin Brancusi, Jean Arp, Juan Gris si Kurt Schwitters. Ulterior, colectiei i-a fost impregnat un anumit caracter european datorat seriei lucrarilor achizitionate prin doi dealeri germani.

Colectiile lui Walter Nierendorf si Justin Thannhauser au contribuit substantial la completarea colectiei Guggenheim cu exponate de referinta ale artei moderne, cum sunt cele ale lui Paul Klee, cat si ale grupului de reprezentanti ai curentului impresionismului francez  si a celui post-impresionist, in mod special Cezanne, Renoir si Manet.

Colectiei Guggenheim i s-au adaugat si cele mai importante lucrari ale lui Max Beckmann, reprezentant al impresionismului german.

Muzeul Guggenheim reprezinta pentru arta secolului al XX-lea o realizare fara precedent, prin numarul impresionant de opere de arta ce-l insumeaza, cat si prin focusarea asupra unei grupe de artisti de exceptie: Edouard Manet, Paul Cezanne, Henri Matisse, Wassily Kandinsky, Constantin Brancusi, Pablo Picasso, Marc Chagall, Piet Mondrian, Joan Miro si Alexander Calder.

Arta plastica de dupa 1945 si pana in prezent este reprezentata in cadrul colectiei, de lucrari ce apartin expresionismului abstract american (Mark Rothko), pop art (Warhol, Dine Oldenburg, Matthew Barney) si arta minimala (Carl Andre, Richard Serra, Roni Horn) precum si a reprezentatilor artei europene (Mario Merz, Joseph Beuys, Georg Baselitz, Andreas Gursky).

Dar, nu numai calitatile exceptionale ale colectiei subliniaza imaginea acesteia, ci si istoricul procesului de achizitionare si integrare al exponatelor. Este de remarcat drumul sinuos parcurs de la primul moment al infiriparii ideii unei colectii individuale si pana la realizarea  unui muzeu mondial – present-day museum – care raspunde cu promptitudine cererilor lumii globalizate ale artei secolului nostru.

Reclame

Despre ampersand

Dat fiind profilul acestui site, tot ce pot spune despre mine e că am fost, sunt şi voi rămâne un pro-american.
Acest articol a fost publicat în Istorie, Locuri, New York, Video și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s