Madeleine Florescu: Îmi plac locurile care capătă o nouă identitate odată cu apusul

(articol scris de Madeleine Florescu şi publicat în „Ziarul Financiar„)

Week-end-ul perfect ar trebui sa aiba trei zile pline: vineri, sambata si duminica. Ador sa calatoresc, asa ca, involuntar, ma duc cu gandul la excursii si escapade. Ideal, mi-as face bagajele de joi dimineata, iar plecarea ar fi undeva joi seara.

Imi plac aeroporturile si drumul inspre ele. Ma vad deja in luminile de seara ale Bucurestiului, mergand inspre Henry Coanda. Destinatia ? Prefer o descoperire de ceva nou, activ, cu o doza de cultura, gusturi apetisante si specifice locului. Imi plac locurile care capata o noua identitate odata cu apusul soarelui. Mai precis: Mumbai, Paris, Londra, Rio de Janeiro, Tokyo, New York. Stiu ca sunt locuri indepartate, care nu sunt usor de atins intr-un week-end, dar vorbim de un week-end perfect, cand orice e posibil, nu? Dintre toate, am sa optez, totusi, pentru New York.

Daca as fi la New York pentru un week-end, intr-o vineri dimineata, as sta la W Hotel, in Union Square, sau la Chambers, pe 56th Street, la doi pasi de Fifth Avenue. Amandoua sunt moderne, hip, trendy, cu mult bun-gust, au clasa subtil si fara eforturi.

Cafeaua si micul dejun le-as lua din mers de la un anumit deli (minimarket – n.red.) de pe 56th Street, care are o cafea delicioasa, muffins cu portocale si blueberry si care iti prepara oatmeal cu zmeura si zahar brun, in timp ce tipul din spatele tejghelei te serveste cu un zambet „de luna plina”. Trei strazi mai sus, la marginea de sud a Central Park, se gasesc bancute pentru micul dejun, unde as savura cele cumparate.

Central Park ofera o priveliste pestrita: lume grabita pentru Midtown – business, sexy, stylish – care scurteaza drumul catre birou prin parc, atleti sau nu care alearga, newyorkezi care isi plimba odraslele, fie ei copii sau pets, turisti dezorientati sau „cocotati” in trasuri capitonate si trase de cai superbi.

Dupa breakfast, ar urma o tura pe jos a magazinelor. Departamentele de cosmetice de la Bergdorf si Barneys sunt geniale. Miros inconfundabil a arome exotice, bun-gust si lux. As putea petrece ore in sir „jucandu-ma” cu fardurile, incercand tot felul de machiaje si parfumuri. De la Barneys mi-as cumpara un parfum care se gaseste numai acolo, de exemplu.

Mai este un magazin extraordinar, Takashimaya. Este japonez si ca provenienta, si ca profil. Se afla pe Fifth Avenue, intre 55th si 56th Street. La parter au un departament de decoratiuni interioare in care predomina florile si aranjamentele facute dupa reguli ikebana. Trebuie neaparat bifat.

Pranzul ar putea fi luat in restaurantul din Barneys, Fred’s. Supa de lobster este foarte buna, urmata de o salata Palm Beach (cu crevete si avocado).

Pentru partea a doua a zilei, as vizita The Frick Collection, un muzeu superb aflat tot pe Fifth Avenue si spre care tot pe jos se poate ajunge. Pe langa colectia lor de baza, mereu au expozitii interesante si, daca esti norocos, dai peste cine stie ce minunatii.

Seara ar fi rezervata pentru Meatpacking District, unde poti lua o cina exotica la Spice Market, urmata de lounging si clubbing la One si Baktun. Vineri este ziua in care puterea, luxul, graba si fervoarea New York-ului pot fi gustate din plin.

Sambata ar fi o zi dedicata Downtown-ului, cu brunch la Paris Commune – clatite cu sirop de artar si un fresh de protocale cum parca numai ei stiu sa faca – si cu mult mers pe jos prin Greenwhich Village si West Village. Aici se poate explora partea boema a orasului, arhitectura, casele, gradinile, stradutele si restaurantele cu un aer europenizat. Lumea este deja schimbata in aceasta zona – barbatii sunt mai relaxati si cu o alura mai cool, vestimentatia feminina este si mai chic si mai colorata decat negrul din Midtown.

Seara poate fi complet diferita daca treci in partea de jos, estica, a Manhattan-ului. O cina pe care mi-as dori-o oricand este cea de la restaurantul grecesc Pylos. Un consul al bucatariei grecesti si o locatie ideala pentru fotografie de design interior, tema „ulcelei de lut” face minuni atat pe tavan, unde atarna si lumineaza, cat si in cuptor, unde se coace musacaua.

Ramanand tot in Lower East Side, te apropii mai mult de artisti si de lipsa de conventionalitate. Chiar langa Pylos, de exemplu, este unul dintre rarele record shops unde DJ-ii merg sa-si procure discuri vinil. „Whiz”-ul magazinului nu este nimeni altul decat Gypsy Bogdan – nume de scena – un roman super-cool, care se bucura deja de mare notorietate in cluburile din zona. Mi-ar placea sa mai intru in magazinul lui, unde ma simt de-a casei, sa mai sporovaim despre cat de misto este in Romania si sa ne oprim din cand in cand pentru ca Bogdan sa ajute personajele care vin in cautare de fel si fel de melodii.

Tot in aceasta zona sunt tot felul de teatre cu piese off-Broadway. Barurile sunt incredibil de populate, iar atractia maxima este muzica live sustinuta de artisti care te fac sa simti ca pur si simplu esti martor la un display de talent despre care numai un grup restrans are idee. Ai impresia ca faci parte dintr-o retea exclusivista, fara pretentii false, aproape de esenta artei. Astfel, cu siguranta as incheia seara la Pianos sau la Living Room, unde artistii mei preferati pot fi gasiti in week-end. Cu unii sunt chiar prietena.

Duminica ar fi ziua cea mai linistita. N-as fi trista sa imi fac bagajele si sa ies repede pentru a fi printre primii la coada de la restaurant. M-as reintoarce in Meatpacking District pentru brunch la Pastis, unul dintre cele mai „hot” locuri din New York. Oua Benedict si cartofi prajiti, serviti intr-un con de hartie care la randul lui sta asezat intr-o cupa conica argintie, sunt ceva ce ar trebui pus intr-un ghid turistic. Aici trebuie sa te duci cu ceva timp de savurat atat mancarea, cat si anturajul – VIP-uri, newyorkezi galagiosi, cupluri lenese de toate varstele intr-un peisaj de braserie frantuzeasca, corpuri de iluminat art-deco, cu lemn, caramida, faianta si masute din lemn dur.

Dupa brunch as lua un taxi si as merge in Upper West Side, unde as petrece o ora in magazinul meu preferat de carti, Barnes&Noble. Apoi as merge prin Central Park si m-as pregati de drumul spre aeroport.

Iubesc New York-ul pentru ca a fost „my home” pentru 15 ani, il cunosc pana in miez si simt ca am o oarecare complicitate cu el, eu nefiind in postura de a-l considera un oras rece si de nepatruns, ca sa nu mai spun ca in sinea mea sunt chiar convinsa ca am avut momente cand l-am dominat. L-am pus la genul masculin, vorbind despre el. Deja il consider iubitul meu… Ma vad in New York singura sau in compania unor prietene. Sau a unui barbat, sa spunem un Mr. Big al meu. Compania perfecta ar fi incendiara si pornita pe explorat.

De fapt, pentru un weekend ideal nu ai nevoie decat de un singur lucru: bani. Sau de o carte de credit, de vreme buna si de inspiratie, daca ar fi sa numesc trei lucruri. Cu banii as plati biletele de avion si cazarea prietenilor mei, urmand ca „achizitiile” si distractia sa fie suportate tot de cartolina de plastic cu puteri magice..

Week-end-ul perfect ar trebui sa aiba trei zile pline: vineri, sambata si duminica. Ador sa calatoresc, asa ca, involuntar, ma duc cu gandul la excursii si escapade. Ideal, mi-as face bagajele de joi dimineata, iar plecarea ar fi undeva joi seara. Imi plac aeroporturile si drumul inspre ele. Ma vad deja in luminile de seara ale Bucurestiului, mergand inspre Henry Coanda. Destinatia ? Prefer o descoperire de ceva nou, activ, cu o doza de cultura, gusturi apetisante si specifice locului. Imi plac locurile care capata o noua identitate odata cu apusul soarelui. Mai precis: Mumbai, Paris, Londra, Rio de Janeiro, Tokyo, New York. Stiu ca sunt locuri indepartate, care nu sunt usor de atins intr-un week-end, dar vorbim de un week-end perfect, cand orice e posibil, nu? Dintre toate, am sa optez, totusi, pentru New York.
Daca as fi la New York pentru un week-end, intr-o vineri dimineata, as sta la W Hotel, in Union Square, sau la Chambers, pe 56th Street, la doi pasi de Fifth Avenue. Amandoua sunt moderne, hip, trendy, cu mult bun-gust, au clasa subtil si fara eforturi. Cafeaua si micul dejun le-as lua din mers de la un anumit deli (minimarket – n.red.) de pe 56th Street, care are o cafea delicioasa, muffins cu portocale si blueberry si care iti prepara oatmeal cu zmeura si zahar brun, in timp ce tipul din spatele tejghelei te serveste cu un zambet „de luna plina”. Trei strazi mai sus, la marginea de sud a Central Park, se gasesc bancute pentru micul dejun, unde as savura cele cumparate. Central Park ofera o priveliste pestrita: lume grabita pentru Midtown – business, sexy, stylish – care scurteaza drumul catre birou prin parc, atleti sau nu care alearga, newyorkezi care isi plimba odraslele, fie ei copii sau pets, turisti dezorientati sau „cocotati” in trasuri capitonate si trase de cai superbi.
Dupa breakfast, ar urma o tura pe jos a magazinelor. Departamentele de cosmetice de la Bergdorf si Barneys sunt geniale. Miros inconfundabil a arome exotice, bun-gust si lux. As putea petrece ore in sir „jucandu-ma” cu fardurile, incercand tot felul de machiaje si parfumuri. De la Barneys mi-as cumpara un parfum care se gaseste numai acolo, de exemplu.
Mai este un magazin extraordinar, Takashimaya. Este japonez si ca provenienta, si ca profil. Se afla pe Fifth Avenue, intre 55th si 56th Street. La parter au un departament de decoratiuni interioare in care predomina florile si aranjamentele facute dupa reguli ikebana. Trebuie neaparat bifat.
Pranzul ar putea fi luat in restaurantul din Barneys, Fred’s. Supa de lobster este foarte buna, urmata de o salata Palm Beach (cu crevete si avocado).
Pentru partea a doua a zilei, as vizita The Frick Collection, un muzeu superb aflat tot pe Fifth Avenue si spre care tot pe jos se poate ajunge. Pe langa colectia lor de baza, mereu au expozitii interesante si, daca esti norocos, dai peste cine stie ce minunatii.
Seara ar fi rezervata pentru Meatpacking District, unde poti lua o cina exotica la Spice Market, urmata de lounging si clubbing la One si Baktun. Vineri este ziua in care puterea, luxul, graba si fervoarea New York-ului pot fi gustate din plin.
Sambata ar fi o zi dedicata Downtown-ului, cu brunch la Paris Commune – clatite cu sirop de artar si un fresh de protocale cum parca numai ei stiu sa faca – si cu mult mers pe jos prin Greenwhich Village si West Village. Aici se poate explora partea boema a orasului, arhitectura, casele, gradinile, stradutele si restaurantele cu un aer europenizat.
Lumea este deja schimbata in aceasta zona – barbatii sunt mai relaxati si cu o alura mai cool, vestimentatia feminina este si mai chic si mai colorata decat negrul din Midtown. Seara poate fi complet diferita daca treci in partea de jos, estica, a Manhattan-ului. O cina pe care mi-as dori-o oricand este cea de la restaurantul grecesc Pylos. Un consul al bucatariei grecesti si o locatie ideala pentru fotografie de design interior, tema „ulcelei de lut” face minuni atat pe tavan, unde atarna si lumineaza, cat si in cuptor, unde se coace musacaua.
Ramanand tot in Lower East Side, te apropii mai mult de artisti si de lipsa de conventionalitate. Chiar langa Pylos, de exemplu, este unul dintre rarele record shops unde DJ-ii merg sa-si procure discuri vinil. „Whiz”-ul magazinului nu este nimeni altul decat Gypsy Bogdan – nume de scena – un roman super-cool, care se bucura deja de mare notorietate in cluburile din zona. Mi-ar placea sa mai intru in magazinul lui, unde ma simt de-a casei, sa mai sporovaim despre cat de misto este in Romania si sa ne oprim din cand in cand pentru ca Bogdan sa ajute personajele care vin in cautare de fel si fel de melodii.
Tot in aceasta zona sunt tot felul de teatre cu piese off-Broadway. Barurile sunt incredibil de populate, iar atractia maxima este muzica live sustinuta de artisti care te fac sa simti ca pur si simplu esti martor la un display de talent despre care numai un grup restrans are idee. Ai impresia ca faci parte dintr-o retea exclusivista, fara pretentii false, aproape de esenta artei. Astfel, cu siguranta as incheia seara la Pianos sau la Living Room, unde artistii mei preferati pot fi gasiti in week-end. Cu unii sunt chiar prietena.
Duminica ar fi ziua cea mai linistita. N-as fi trista sa imi fac bagajele si sa ies repede pentru a fi printre primii la coada de la restaurant. M-as reintoarce in Meatpacking District pentru brunch la Pastis, unul dintre cele mai „hot” locuri din New York. Oua Benedict si cartofi prajiti, serviti intr-un con de hartie care la randul lui sta asezat intr-o cupa conica argintie, sunt ceva ce ar trebui pus intr-un ghid turistic. Aici trebuie sa te duci cu ceva timp de savurat atat mancarea, cat si anturajul – VIP-uri, newyorkezi galagiosi, cupluri lenese de toate varstele intr-un peisaj de braserie frantuzeasca, corpuri de iluminat art-deco, cu lemn, caramida, faianta si masute din lemn dur.
Dupa brunch as lua un taxi si as merge in Upper West Side, unde as petrece o ora in magazinul meu preferat de carti, Barnes&Noble. Apoi as merge prin Central Park si m-as pregati de drumul spre aeroport.
Iubesc New York-ul pentru ca a fost „my home” pentru 15 ani, il cunosc pana in miez si simt ca am o oarecare complicitate cu el, eu nefiind in postura de a-l considera un oras rece si de nepatruns, ca sa nu mai spun ca in sinea mea sunt chiar convinsa ca am avut momente cand l-am dominat. L-am pus la genul masculin, vorbind despre el. Deja il consider iubitul meu… Ma vad in New York singura sau in compania unor prietene. Sau a unui barbat, sa spunem un Mr. Big al meu. Compania perfecta ar fi incendiara si pornita pe explorat.
De fapt, pentru un weekend ideal nu ai nevoie decat de un singur lucru: bani. Sau de o carte de credit, de vreme buna si de inspiratie, daca ar fi sa numesc trei lucruri. Cu banii as plati biletele de avion si cazarea prietenilor mei, urmand ca „achizitiile” si distractia sa fie suportate tot de cartolina de plastic cu puteri magice..
Anunțuri

Despre ampersand

Dat fiind profilul acestui site, tot ce pot spune despre mine e că am fost, sunt şi voi rămâne un pro-american.
Acest articol a fost publicat în Impresii de călătorie, Locuri, New York și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s